Fordelene ved et højbed

Et højbed er, som navnet indikerer, et bed. Det særlige ved denne type bed er, at det er omkranset af eksempelvis metalkanter, sten eller træ. En dekorativ løsning til et bed der er placeret på havejorden. 

Denne måde er eksempelvis ganske fordelagtigt og nem at anvende, hvis du gerne vil så grønsager. Du kan sagtens dyrke grønsager i dine højbede og disse vil tilføre haven en ekstra, nydelig detalje. Desuden er de også særdeles velegnet til eksempelvis krydderurter. Jeg vil i hvert fald anbefale, at du anvender højbede, hvis du har planer om at anlægge en køkkenhave. 

Højbede er ikke kun forbeholdt grønsager og krydderurter. Du kan sagtens så dine stauder heri også. Det skaber en behagelig overskuelighed og gør det nemmere at holde dine bede flotte og pæne. 

Samtidig skåner du din ryg. For i stedet for at luge i bede, der er centreret omkring jorden, får du her dine bede op i højden. Det betyder samtidig, at du ikke overbelaster eller bruger din ryg og dens muskulatur forkert. Det kan nemlig være ganske hårdt for ryggen at udføre havearbejde. Højbede er med andre ord en skånsom måde for ryggen, når havearbejdet skal udføres. ‘

Brug højbede til at skabe hyggekroge- og hjørner

Fordi at højbedene kan anlægges på jordens overflade, stiller det ikke lige så mange krav til, hvor de skal være placeret henne. Det betyder også, at du kan anlægge dine højbede med henblik på at skabe små, hyggelige kroger og hjørner i din have. De kan eksempelvis fungere som en alternativ form for terrasse, der er afskærmet en anelse fra den øvrige del af haven. 

Eller hvis du har en hængekøje, og ønsker at skabe et lille, lukket hjørne, hvor du i fred og ro kan ligge i din hængekøje og læse en god bog. Desuden er højbedene flotte at kigge på – særligt i modsætning til at sætte et stort stakit op. Samtidig afskærmer det heller ikke for lyset, og du kan forsat se ud i resten af din have, selvom du er gemt en anelse af vejen. 

Du kan gøre dine højbede ekstra personlige ved at plante sorter af enten stauder, grønsager eller krydderurter, du finder særligt interessante, gode eller pæne. Derudover kan du også eksperimentere med, hvorvidt du fortrækker en kanten af plast, metal, træ, sten eller noget helt andet. Det er kun fantasien, der sætter grænser. 

Anlæg højbede og gør din have klar til sommeren!

Læs også En kort vej fra jord til bord hos sundesager.dk.

Fordelene ved højbede – samt et par gode råd!
Tagget på:         

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *