Select leverer bolde til landsholdet

I over halvdelen af landsholdets levetid, har holdet spillet med Select-bolde på hjemmebane. DBU har nemlig siden 20. oktober 1951 haft en aftale med Select Sport A/S om levering af fodboldene til kampene i Danmark.

 

Den dag for 57 år siden tog det landsholdsmålmanden Eigl Nielsen og landsholdsanfører Knud Lundberg det meste af aftenen at overtale den daværende ledelse i Dansk Boldspil-Union til at spille med en ny, danskproduceret fodbold i landskampen mod Sverige den følgende dag.

 

Samarbejdet fik den bedst mulige start med den danske 3-1 sejr over arvefjenden foran 41.000 tilskuere i den hedengangne Kjøbenhavns Idrætspark. Eigil Nielsen var på daværende tidspunkt beskæftiget i sko- og læderbranchen for at finansiere sine studier i idrætspsykologi på Københavns Universitet. Få år efter grundlagde han Select Sport A/S.

 

Aftalen med Select omfatter levering af bolde til alle DBUs landshold og talentprojekter samt unionens børne- og ungdomsaktiviteter.

 

Efter Eigil Nielsens død i en alder af 81 år den 7. september 2000, indgik DBU og Select i 2002 den første, skriftlige leveringsaftale nogensinde mellem parterne. Den nuværende aftale med Select Sport gælder til udgangen af 2012.

 

Bolde

Boldene skal havde en kugleform med en omkreds på mellem 68 og 70 centimeter. Ved kampens start skal den veje mellem 410 og 450 gram, og have et tryk på mellem 0,6 og 1,1 atmosfæres tryk svarende til 600-1.100 g/cm2.

 

Til internationale kampe skal boldene tillige være certificeret af det internationale fodboldforbund, FIFA, eller andre myndigheder, som er godkendt af FIFA til at certificere boldene. Boldene skal derefter være forsynet med ét af tre certificeringsmærker: 'FIFA approved', 'FIFA inspected' eller 'International Matchball Standard (IMS)'.

 

Kampbolde

Indtil for 12 år siden, kunne der kun bruges én bold i samme kamp. Dommeren modtog kampbolden af det arrangerende fodboldforbund, som dog også skulle sikre, at der var reservebolde, hvis kampbolden enten mistede tryk eller på anden måde blev beskadiget – eller blev helt væk – under kampen.

 

Siden 1996 har det imidlertid været tilladt at benytte mere end én kampbold i samme kamp. Det såkaldte 'multiple ball supply system' blev første gang introduceret ved EM-slutrunden i England samme år. Baggrunden var at forøge den 'effektive' spilletid, så hverken spillere eller publikum kunne spekulere i at skyde bolden op på 32. række og beholde den deroppe.

I stedet bliver bolddrengene udstyret med én kampbold hver, som alle er blevet kontrolleret af dommerne, og som de kan kaste ind til dén spiller eller det hold, der har fordel ved den givne dødboldsituation.

 

Træning med kampbolde

Landsholdet spiller altid med Select-bolde på hjemmebane. Ved slutrunderne spilles altid med bolde af samme mærke, og derfor træner landsholdet altid med den type bolde, som skal bruges i slutrunden, I træningen før og under slutrunderne.

Derimod varierer producenten af boldene fra forbund til forbund i venskabslandskampe og kvalifikationskampene, hvor der bruges bolde fra den producent, det arrangerende forbund har aftale med.

 

Selv om boldene til internationale kampe skal være ens i størrelse, vægt og tryk, så varierer deres bevægelser – opspring, linje i luften og så videre – alligevel fra type til type. Derfor indgår det i aftalen 'protokollen' mellem fodboldforbundene i eksempelvis Danmarks VM-kvalifikationsgruppe, at det arrangerende fodboldforbund stiller 20 bolde til rådighed for det gæstende landshold, fra holdet ankommer forud for den forestående kvalifikationskamp, som holdet så kan bruge til træningerne efter ankomsten.

 

I landsholdets aktuelle VM-kvalifikationsgruppe spiller eksempelvis Portugal med bolde fra Nike, Sverige bruger Umbro og Ungarn spiller med Adidas.

 

 

Bold fra 1940'erne

 

 

 

Bold fra 1950'erne

 

 

 

Bold fra 1960'erne

 

 

 

Bold fra 1970'erne og -80'erne

 

 

 

Bold fra 1970'erne og -80'erne